Nieuwsarchief

Lustrum XI: Oudledendag

door op

De viering van het 11e lustrum is een moment van feest en ook een moment van terugblikken en vooruitkijken. De oudledendag is een onderdeel van het terugblikken. Op zaterdag 30 april is de mogelijkheid tot het beleven van vroegere tijden. Op deze dag kunnen oudleden van de VGSD verenigingsgenoten van vroeger ontmoeten en mooie herinneringen ophalen. Daarnaast is dit ook hét moment voor de huidige generatie leden om prachtige verhalen te horen over vroeger en te laten zien hoe de vereniging nu is.

Lees verder…

We zullen starten in de middag met koffie en thee. Ondertussen kan er gelezen worden in een bundel met beschrijvingen van de VGSD van bestuurders uit verschillende jaren. En zal er genoeg mogelijkheid zijn om bij te praten. We zullen gezamelijk eten en afsluiten met een borrel. Met de aanwezigheid van oudleden uit de jaren ‘60 en ‘70 komt het met de prachtige verhalen absoluut goed en belooft het een mooie dag te worden.

Bent u oudlid of lid van de VGSD? Geef u dan op voor de oudledendag op www.lustrum-xi.nl/oudledendag.

55e dies natalis

door op

Afgelopen week hebben we niet alleen een vooravond gehad, 'vooravond' insinueert immers dat er iets na komt. Dit is dan ook zeker het geval, afgelopen vrijdag mochten we namelijk onze dies natalis, ofwel verjaardag, vieren. Het was ook niet zomaar een dies, het was de 55e verjaardag van onze vereniging, extra speciaal dus. Naast een mooie locatie, leuke activiteiten en goed weer was het dan ook gewoon erg gezellig.

Lees verder…

De middag begon met lekkere koffie en taart in het zonnetje op het terras. Hierna startte de Praeses de dies met een hamerslag en een dies-rede. Vervolgens konden we amicitia drinken, nadat mijnheer de Moslim en amice van der Velden elkaar eeuwige trouw hadden beloofd.

Na een groepsfoto hadden we vervolgens een wijnkenner die ons het één en ander vertelde over wijnen. Zo leerde we te proeven wat een eikenhouten vat deed met de smaak, hoe het later plukken van de druiven tot een unieke smaak leidt en welke druivensoorten welke smaak geven. Afijn, lekker drinken dus.

Hierna begon een diner waarbij mensen broeken uit deden, er vliegtuigjes rondvlogen en er cliché speeches gehouden werden. De gezelligheid zat er dus goed in om lekker te gaan feesten, dit gebeurde dan uiteraard ook tot diep in de nacht.

Vooravond

door op

Afgelopen donderdag organiseerde de VGSD haar jaarlijkse Vooravond. Voor deze avond, die de dag voor de Dies Natalis plaatsvindt, worden de ouders van leden uitgenodigd om naar Delft af te reizen en erachter te komen waar een VGSD’er zich nou zoal mee bezig houdt.

Lees verder…

Na een gezellige ontvangst en de opening van de avond kwam het hele jaar nog eens voorbij. Twaalf VGSD’ers kregen de kans om hun favoriete moment van het jaar te pitchen. Er volgden verhalen over momenten als de Dies, een themasoosch, het Eerstejaarsweekend en de bekendmaking van het lustrumthema. Na twaalf enthousiaste praatjes was het aan het publiek om het moment van het jaar te kiezen.

Terwijl de stemmen geteld werden, was het tijd voor koffie en taart, waarbij heel wat afgepraat werd. Na de pauze werd duidelijk dat het Eerstejaarsweekend tot het beste moment van het jaar verkozen was. Na een lesje geschiedenis en een blik vooruit, naar het Lustrum en verder, was het tijd om te testen hoe goed onze gasten de VGSD nou kennen. Tijdens deze quiz stonden zij voor de taak om het juiste bijschrift te kiezen bij foto’s van het afgelopen jaar. De quiz bleef echter wel zonder winnaar, er was niemand die het volhield tot het eind. De avond werd afgesloten met een gezellige borrel. Vooravondcommissie, bedankt voor de mooie avond!

'Neuromarketing bestaat niet en zou verboden moeten worden'

door op

Afgelopen donderdag organiseerde de VGSD een lezing over Neuromarketing: het vakgebied dat neurologische kennis inzet voor marketingdoeleinden. De spreker van de avond was dr. Gert-Jan Lokhorst. Lokhorst studeerde geneeskunde en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is nu werkzaam bij de faculteit voor technologie, beleid en management aan de TU Delft.

Lees verder…

Gert-Jan Lokhorst begon zijn lezing met een korte geschiedenis van de neurologie, die volgens hem getypeerd kan worden met drie woorden: fraude, bedrog, commercie. Neuromarketing bestaat net zo lang als de heer Lokhorst. In 1957 werd het vakgebied geboren met het boek The Hidden Persuaders van Vance Packard, maar volgens Lokhorst is er nooit echt sprake geweest van neuromarketing. Zelfs recente successen blijken gebaseerd op interviews in plaats van hersenscans. Veel neuromarketing blijkt dus ‘gewone’ marketing.

Volgens Lokhorst hebben veel neuromarketeers een simplistisch beeld van de hersenen. MRI-scans laten zien waar in de hersenen veel activiteit plaatsvindt en daar worden conclusies uit getrokken, vergelijkbaar met de schedelknobbelleer uit 1832, waar de hersenen zijn opgedeeld in allerlei verschillende gebiedjes, een talenknobbel, een wiskundeknobbel, een vriendelijkheidsknobbel, etc.

In werkelijkheid zijn aankoopbeslissingen veel complexer. Beslissingen worden gemaakt op basis van talloze voors en tegens. Het is daarom niet mogelijk om de grote hoeveelheden data die fMRI en multi-voxel pattern analysis (MVPA) opleveren, te vertalen naar begrippen uit wat Lokhorst de ‘volkspsychologie’ noemt. ‘Begeerte’ of ‘kiezen’ is niet duidelijk in de hersenen aan te wijzen.

Aan het einde van de lezing meldt Lokhorst dat hij, ondanks dat hij nog tijd over heeft, niets meer te melden heeft dan dat neuromarketing afkeurenswaardig is en dat zowel onderzoek naar als de toepassing van neuromarketing verboden dient te worden. Hij noemt nog even Ralph Nader van Commercial Alert, een Amerikaanse organisatie, die neuromarketing in 2003 sinister noemde en vergeleek met de praktijken van de KGB en Noord-Korea. Kortom: neuromarketing ‘bestaat niet’ en het zou verboden moeten worden.

Boude uitspraken dus, gelukkig was er na de pauze ruimte om de spreker stevig aan de tand te voelen. Is neuromarketing bijvoorbeeld ook afkeurenswaardig als het wordt ingezet voor voorlichting van de overheid, om bijvoorbeeld obesitas of overmatig drankgebruik tegen te gaan? Volgens de spreker wel, omdat overheden dan moeten bepalen wat goed en fout is en dat hij dat te paternalistisch vindt. De discussie ging verder, over ‘wat is denken?’, onderzoek, keuzevrijheid, onethische bedrijven en drugs. Een enerverende avond: een spreker met een ongebruikelijk verhaal en een boeiende vragenronde.

Lezing, themasoosch en meer

door op

Het is weer maandag morgen, na een sterke bak koffie mogen de collegeblokken weer open gevouwen worden. Maar eerst even nagenieten van afgelopen week, want het Lustrum XI komt merkbaar dichterbij. Zo hadden we een lezing en themasoosch afgelopen donderdag. Vrijdag mochten we onder leiding van de lustrumcommissie op alle kasten een biertje drinken. Das mooi.

Pagina 6 van de 13, toont 5 resultaten van de 65