Wat brengt de toekomst?

door op

Twee keer per jaar organiseert de VGSD werkgroepen. Bij zo’n werkgroep gaan we met een groepje VGSD’ers in een aantal avonden een bepaald onderwerp behandelen of iets doen met als doel om ons te verbreden.
Zo ook de werkgroep ‘Wat de toekomst brengen moge’. Met een achttal VGSD’ers wordt er in drie avonden besproken wat er de komende eeuw ons allemaal te wachten staat. Vragen als ‘Wanneer is de olie op?’ ‘Is het een probleem dat de olie opraakt?’ ‘Welk land is het machtigste aan het einde van de 21e eeuw?’ worden behandeld. Evenals een voorspelling van welke technieken er aankomen en welke normen en waarden er veranderen. Bijvoorbeeld: ‘Welke waarde wordt er gehecht aan een mensenleven als je het zelf kan creëren?’.

Naast zelf te bedenken wat ons te wachten staat, wordt aan de hand van het boek ‘The next 100 years’ ook de toekomstvisie van politicoloog en futuroloog George Friedman besproken. Wist je bijvoorbeeld dat Polen wel eens een heel machtig land zou kunnen worden? En dat Japan in 2060 zo maar de oorlog zou kunnen verklaren aan de Verenigde Staten. Op deze en andere voorspellingen wordt een kritische blik geworpen. Het doel? De huidige situatie bekijken en vanuit daar allerlei mogelijke scenario’s bedenken om zo een bredere kijk op de wereld te krijgen.